Solenergi & energi­system

Värmlands solmässa – breddat utbud i luftiga lokaler

Att genomföra en mässa ”i dessa tider” är en spännande utmaning under stort ansvar. Men inspirerad både av att ecoINSIDE2 tillsammans med föreningen Hållbart byggande i Värmland under föregående tre år lagt grunden för den succé som Värmlands solmässa tidigare varit och den stora efterfrågan som solcellsinstallationer fortfarande har, beslöt de nya arrangörerna att åtminstone försöka genomföra mässan även i år. Och nu är det inte bara solceller som efterfrågas, utan intresset har även ökat när det gäller lagring, laddning och elfordon.

Glava Energy Center och ecoINSIDE2 tillsammans i en monter. Foto: Maria Fallström, MaFalls

Mässan var först inplanerad i april i år, men då förberedelserna att anpassa mässan så att den följde FHMs rekommendationer krävde mycket tid, sköts mässan upp till den 3 september 2020.

FHM-anpassningar

Landshövding Georg Andrén inviger Värmlands solmässa 2020. Foto: Maria Fallström, MaFalls

Så när mässan mot alla odds slog upp sina portar på Nöjesfabriken i Karlstad, och Värmlands landshövding Georg Andrén invigt den, hade de 24 utställarna från hela Sverige gott om plats på den 1000 kvm-stora ytan med mycket luft och förlängda väggar mellan varje monter.

Elin Larsson, Energimyndigheten berättar om effektivare processer och stärkta köparroller vid inköp av socellssystem. Foto: Per Andersson, Sustainacon Sweden

Seminarierna hade flyttats till en angränsande lokal som normalt tar 1800 personer, så där var problemet nästan det motsatta; hur gör vi för att besökarna inte ska känna att det är öde och tomt?

Glest mellan stolarna, precis som det ska vara, när Angelica Klarenfjord, Länsstyrelsen Värmland berättar om olika bidrag. Foto: Per Andersson, Sustainacon Sweden

Besökarantalet var begränsat till 50 samtidiga personer både på seminarierna och i mässhallen. I den sistnämnda fick besökarna dessutom boka in sig på ett 2-timmarspass och styrdes vänligt men bestämt i enkelriktad väg förbi montrarna, så att ingen skulle mötas i onödan. Handsprit och munskydd erbjöds alla som kom, och då alla nu för tiden är så vana vid att hålla avstånd och visa hänsyn till varandra, var det inga problem att följa FHMs rekommendationer på plats.

Succé på annorlunda vis

Kommunalråd Monika Bubholz besöker Karlstads Energis monter. Foto: Maria Fallström, MaFalls

Och även om besökarantalet slog alla rekord i fåtal, så var mässan mycket lyckad. Alla hade längtat efter att få komma ut och på ett säkert sätt möta både potentiella och befintliga kunder samt samarbetspartners, kollegor och rådgivare i branschen. Det kom inga godisätande och sugen-på-att-vinna-nåt besökare, utan alla som var där hade ett fokus; att lära mer och planera för sin kommande installation av solceller, laddstolpar och lagringslösning.

Munskydd på när vi provåker elbil! Foto: Petra Hjerpe

De kom för att provåka en elbil, höra sig för när det gäller bidrag och lyssna på föredrag om elsäkerhet och annat intressant som sades under de 18 föredragen. Och alla hade gott om tid att prata om det de kommit för att prata om, då trängseln och stöket nu uteblivit tack vare begränsningen i antal samtidiga besökare i den stora luftiga lokalen.

Nu ser vi fram emot fler installationer av solceller, laddstolpar och lagringslösningar.