Solenergi & energi­system

Solceller står högt i kurs i Dalarna!

Det kunde man konstatera då Dalarna genomförde sin första solmässa i början av mars. Tjugotalet företag ställde ut på Galaxen i Borlänge med sollcellspaneler, lösningar av elproduktion, elbilsladdning, elbilar med mera. På plats fanns drygt 600 hundra besökare; främst lokala besökare men även från intilliggande län och inte minst en besöksgrupp från Ukraina!

Solsmässan fungerade som en mötesplats för den nya energiproducenten och många utställare hade hörsammat inbjudan. Att just skapa sin egen energi till taket blir allt mer en självklarhet för både villaägaren, bostadsrättsföreningen och för företaget. På Dalarnas solmässa kunde alla mötas för att ta del av information men även för att göra affärer för att bygga sitt eget energisystem.

Besökaren erbjöds under dagen att ta del av föreläsningar om till exempel vilka krav som Sveriges klimat ställer på solelens montagesystem, vilka systemlösningar som finns för solelsystem med lagring men även trender, olika produkter och systemlösningar som finns för att integrera solel i byggnader. Besökarna erbjöds även information om värmeproduktion, elproduktion, batterilager, elbilsladdning och elbilar.

– Det var verkligen kul att se att så många besökare hade hörsammat inbjudan till Dalarnas första solmässa, denna snötyngda dag; en riktig väderutmaning, menar projektledare David Börjesson på Högskolan Dalarna. Vi kan konstatera att solceller står högt i kurs i Dalarna!
Antal installationer av solceller har ökat betydligt och under 2018 växte det med 70 procent. Denna mässa blev ett tydligt bevis på att det finns en efterfrågan av solel både av privatpersoner, företagare och organisation för att samlas och få mer information, diskutera, göra affärer. Förhoppningsvis kan vi erbjuda detta flera gånger, menar Börjesson.

Dalarnas solmässa arrangerades av Högskolan Dalarna tillsammans med Länsstyrelsen Dalarna, kommunernas energi- och klimatrådgivare, Region Dalarna, Effect4buildings,  EcoINSIDE2 samt Interreg Sverige Norge samt Interreg Baltic Sea region.

Kategorier: , , , , , ,