Relaterat

ecoINSIDE på besök i Silicon Valley & San Fransisco

"Silicon Valley is a mindset not a location"

Under oktober reste ecoINSIDE tillsammans med representanter från Kunnskapsbyen Lillestrom/Solenergiklyngen, Dalarna Science Park, Tretorget, Glava Energy Center och Kjeller Innovasjon till Sillicon Valley och San Fransisco i syfte att:

  • Hente inspirasjon fra og opprette kontakt med regioner/länder/cluster som er ledende innenfor sol, bygg og sirkulær økonomi och sprida i Inre Skandinavien för att öka kunskapsnivån i befintliga företag och för att nya företag ska kunna skapas.
  • Ytterligare utveckla nätverket för solaktörer i Sverige och Norge för att stötta innovationsprocesser och kompetensutveckling som gör att både befintliga och nya företag utvecklas.
  • Støtte eksisterende og nye SMB i deres arbeid med innovation och miljödriven affärsutveckling i internationell strävan.

På agendan hittar vi besök hos 13 imponerande organisationer och företag inom affärsutveckling, innovation och FoU. Hela resan finns dokumenterad i form av en resadagbok som finns att ladda ner längre ner på sidan.

" - Resan gav otroligt många nya kontakter och möjligheter framöver, vi här på Dalarna Science Park har redan inlett diskussioner med Nordic Innovation House om ett samarbete och ser definitivt möjligheter som kan gynna våra partners i ecoINSIDE ” säger Sara Skärhem, projektledare ecoINSIDE och ansvarig Innovation på Dalarna Science Park.

Plug and Play

Plug And Play är en innovationsplattform som förenar de bästa startupsen med de största företagen och finns idag i 23 länder. Platsen i Sunnyvale kallas Lucky Building då allt började med att familjen

Entré till innovationsplattformen Plug and Play som var med vid starten av bl.a Google och PayPal

till Saaed Amidi ägde mark intill Stanford och beslöt sig att ge plats för några utvalda startups, bland annat till det som senare blev Google och PayPal. Nu en byggnad på 17000 kvm där de huserar startups och skapar direkta kontaktytor med de stora bolagen. De gör dessutom 700 events om året. Samarbete med universitet, framför allt Stanford, är en självklarhet och mycket viktigt.

 

Nordic INNOVATION HOUSE

Nordic Innovation House är ett unikt nordiskt samarbete mellan Danmark, Sverige, Norge, Finland och Island. De kan ses som en brygga  som förenar världens kalla hörn med de viktigaste "hotspots" runt om i världen. Under vårt besök i Palo Alto fick vi svar på vad som gör Silicon Valley så framgångsrikt, här är några av dem:

• Världsledande Forskning
• Täthet/kapital
• Be the center of the ecosystem. Man lyssnar på den som bär energin, the champion

Harald Olderheim, Sara Skärhem, Magnus Nilsson, Inger Strand, Barbro Nordby & Ola Rostad i väntan på besök hos Nordic Innovation House, Palo Alto, CA

• Tänk inte value chain, tänk cooperation
• Silicon Valley is a mindset, not a location
• Loyalty is between people not companies
• Fail Fast Forward - konceptet är något man här, på riktigt lever efter.
• Misslyckanden är meriter
• Ingen hiarki,
• Pay it forward
• Allt går fort
• Allt utvärderas

NIH om Sverige och Norge: ”Vår konkurrenskraft ligger i vårt samhälle, funktioner ochsystem. Vi bör bli snabbare och vilja mer, vi måste bli mer hungriga.”

 

 

STANFORD UNIVERSITY

Besök hos Jim Chen och Tracy Turner vid avdelningen Civil & Environmental Engineering.

Stanford har 16 236 studenter, 80 laboratorier och en mängd utbildningsprogram och är det största campus i USA. De ser sig som globala och startups ses som en del av Standfords DNA. Det finns över 30 startup-organisationer inom Stanford. Avdelningen sitter i en energieffektiv byggnad på campus, Platinum-certifierad.

 

 

 

 

 

 

Ladda ner hela resedagboken här

(högerklicka för att hämta länkad fil)